گل پیچ GolPich
مسئولان به تأمین زیرساخت ها اصرار دارند

بام گلستان زیر تیغ ساخت و سازها، فاجعه زیارت در انتظار جهان نما

بام گلستان زیر تیغ ساخت و سازها، فاجعه زیارت در انتظار جهان نما به گزارش گل پیچ از زیارت بعنوان غده سرطانی منطقه حفاظت شده جهان نما نام برده می شود و كارشناسان معتقدند اصرارمسئولان برای تأمین زیرساخت ها در بام گلستان زمینه ظهور غده سرطانی دیگر را فراهم می آورد.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: ساخت و سازها در منطقه حفاظت شده جهان نما در زیارت گرگان مدتی است به تیتر اصلی رسانه ها تبدیل گشته است؛ منطقه ای كه در سكوت دستگاه های مسئول از یك بافت روستایی به شهری با آپارتمان های چندین طبقه در جنوب گرگان تبدیل شد و حالا هم این فاجعه در نقطه ای دیگر از این منطقه حفاظت شده در دهكده ییلاقی جهان نما در كردكوی در حال تكرار است.
منطقه حفاظت شده جهان نما و شبكه حفاظتی آن یك اكوتون (فصل مشترك دو زون متفاوت) است و با تنوع زیستی منحصر به فرد انواع اكوسیستم كوهستان، جنگل، دشت و آبی و دریایی را در خود جای داده است.
منطقه حفاظت شده جهان نما جزو ذخایر ژنتیكی است و در كنار تنوع زیستی منحصر به فرد آن كه محل زندگی كَل، بُز، قوچ، میش، مرال و انواع پستانداران است در آبان ماه محل استراحت و كریدور اصلی پرندگان مهاجر همچون شاهین ها، عقاب ها و كركس ها و... است.
چند وقتی است مسؤلان محلی پیگیر تأمین زیرساخت ها در دهكده های ییلاقی جهان نما هستند. فرماندار كردكوی دراین باره به خبرنگار مهر اظهار نمود: در جهان نما سكنه ثابت نداریم و این منطقه در زمستان قابل زندگی نیست اما در یكسال اخیر طرح هادی آنرا مصوب و ابلاغ كرده ایم.

ابراهیم قدمنان با اشاره به اینكه تصویب و ابلاغ طرح هادی جهان نما سبب شده ۹۰ درصد ساخت و سازها در بافت روستا صورت گیرد، اضافه كرد: تمام ساخت و سازهای غیرمجاز در منطقه را تخریب می نماییم و اجازه نمی دهیم ساخت و سازهای بی ضابطه بلای جان منطقه شوند.
وی افزود: یكسری مشكلات در جهان نما وجود دارد كه پیگیر حل آن هستیم و تابحال مكاتباتی با وزیر نیرو و معاون رئیس جمهور برای حل این مشكلات داشته ایم.
موافقت وزیر نیرو با برق رسانی به جهان نما
فرماندار كردكوی افزود: راه دسترسی به روستاهای درازنو، جهان نما و حاجی آباد مناسب نمی باشد و در تأمین آب و برق در منطقه هم با مشكلاتی مواجه هستیم؛ مشكل آب را با جمع كردن خودیاری از مردم و تخصیص ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار حل كرده و تلاش داریم بتوانیم همان گونه كه موافقت وزیر نیرو برای برق رسانی به منطقه را جلب كردیم نظر مثبت محیط زیست را هم كسب نماییم.
قبلا مبحث برق رسانی به جهان نما بررسی شده و سازمان محیط زیست اعلام نموده بود امكان برق رسانی به جهان نما میسر نیستوی خاطرنشان كرد: انتظار داریم محیط زیست با برق رسانی به جهان نما موافقت كند چون كه الان تمام روستاها و كوهستان های استان برق رسانی شده اند و ماهم انتظار داریم با عنایت به مجوزهای داده شده از جانب میراث فرهنگی برای اجرای طرح های بوم گردی مشكل تأمین برق منطقه هم حل شود.
در شرایطی كه فرماندار از تصویب و ابلاغ طرح هادی جهان نما اطلاع داده و می گوید تمام ساخت و سازهای غیرمجاز در منطقه را تخریب می نماییم اما ۳۰ هكتار از وسعت ۳۰ هزا و ۶۷۰ هكتاری منطقه حفاظت شده جهان نما مستثنیات اعلام شده كه ساخت و سازهای غیرمجاز و تغییر كاربری ها در این مستثنیات بلای جان این منطقه شده است.
مدیركل حفاظت محیط زیست گلستان دراین باره به خبرنگار مهر اظهار نمود: برپایه ماده ۱۶ قانون حفاظت و بهسازی، در مناطق تحت مدیریت، محیط زیست قائم مقام دستگاه های مسئول در اراضی ملی است و باید بر ساخت و سازها نظارت كند.
محمدرضا كنعانی با اشاره به اینكه بر مبنای ماده ۵۶ تفكیك اراضی دولتی و مستثنیات بر عهده منابع طبیعی است چونكه نقشه ها در دست آن هاست، اضافه كرد: با پیگیری هایی كه در بازرسی كل كشور انجام شد مقرر شد نقشه اراضی ملی و مستثنیات را در اختیار ادارات كل محیط زیست قرار دهند.
وی افزود: با پیگیری های انجام شده نقشه اراضی ملی و مستثنیات جهان نما را از منابع طبیعی سمنان و گلستان تحویل گرفتیم اما هیچ كدام كاداستر (محدوده بندی یا حدنگاری یا كاداستر: لیست نقشه برداری ثبتی است یعنی آن نوع نقشه برداری كه ارزش حقوقی داشته باشد و بتوان بر مبنای مرزهای آن سند مالكیت صادر كرد) شده نیست.
مدیركل حفاظت محیط زیست گلستان توضیح داد: وقتی نقشه ها كاداستر شده نیست این مشكل را بوجود می آورد كه ما نمی توانیم موقعیت را شناسایی نماییم كه این تغییر در اراضی ملی است یا مستثنیات؛ در اراضی ملی تكلیف قانونی با محیط زیست است و در اراضی مستثنیات امور اراضی جهادكشاورزی باید ورود كند و جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز را بگیرد.

وی تصریح كرد: ۳۰ هكتار از اراضی منطقه حفاظت شده جهان نما مستثنیات اعلام شده و الان منابع طبیعی گلستان اعلام می كند همه موارد مربوط به این منطقه به محیط زیست تحویل شده است اما واقعیت این است كه فقط نقشه ها تحویل شده و منطقه تحویل میدانی نشده است.
برق رسانی به جهان نما میسر نیست
كنعانی با تاكید بر اینكه اجازه نمی دهیم جهان نما به زیارت دیگر تبدیل گردد، خاطرنشان كرد: بحث انتقال برق به جهان نما مسبوق به سابقه است و قبلا این مورد بررسی شده و سازمان محیط زیست اعلام نموده بود امكان برق رسانی به جهان نما میسر نیست اما به فرماندار هم پیشنهاد دادیم برای تامین برق در جهان نما به سمت انرژی پاك (پنل های خورشیدی و بادی) بروند ما در ایستگاه محیط بانی جهان نما آنرا تجربه كرده ایم.
وی خاطرنشان كرد: خیلی مطمئن نیستم كه طرح هادی جهان نما مصوب شده باشد اما اگر هم مصوب شده باشد شرح خدماتی دارد و به شدت پایبند هستیم كه الزامات زیست محیطی در محدوده روستا اجرا شود.
بحث خدمت رسانی به مردم نیست بلكه می خواهند بلایی را كه بر سر زیارت و دهها منطقه ییلاقی در گلستان آورده اند در جهان نما تكرار كننددر حالی كه مدیركل محیط زیست گلستان با تردید به مبحث تصویب طرح هادی جهان نما اشاره می كند اما رئیس بنیاد مسكن كردكوی با اشاره به اینكه ابلاغ طرح هادی مانع ساخت و سازهای غیرمجاز در جهان نما شده است، به خبرنگار مهر اظهار داشت: جهان نما در سال ۱۳۹۱ كد روستایی دریافت كرد و طرح هادی ۴۰ هكتاری آن تهیه و ابلاغ گردیده است.
هدایت زنگانه اضافه كرد: محیط زیست مخالف اجرای طرح هادی در جهان نما بود اما به اعتقاد ما با تصویب طرح هادی مانع ساخت و سازهای غیرمجاز شده ایم و اجازه ندادیم اتفاقی كه در درازنو افتاد در جهان نما تكرار شود.
وی توضیح داد: با عنایت به اینكه بافت این روستا گردشگری و حفاظت شده است ضوابط و شرایط خاص برای ساخت و ساز در آن تعیین شده بعنوان مثال اجازه ساخت بنای بیشتر از یك طبقه داده نمی گردد و كف كرسی بیشتر از ۱.۵ متر نمی تواند باشد و در نوع مصالح به كار رفته در نما هم محدودیت قائل شده ایم.
می خواهند در جهان نما حیاط خلوت داشته باشند
گرچه رئیس بنیاد مسكن كردكوی از تعیین ضوابط خاص در طرح هادی جهان نما خبر می دهد اما عضو كمیسیون مناطق حفاظت شده IUCN اعتقاد دارد دریافت كد روستایی برای جهان نما و تأمین زیرساخت ها در آن بهانه ای برای دست اندازی به منابع طبیعی و محیط زیست این منطقه است.
مزدك دربیكی به خبرنگار مهر اظهار نمود: جهان نما منطقه حفاظت شده است؛ در اسناد تاریخی حداقل در حدود ۱۵۰ سال قبل جهان نما به علت شرایط اقلیمی و دسترسی هیچگاه سكونت دائمی نداشته و منطقه ییلاقی بوده است.

وی خاطرنشان كرد: بر مبنای اسناد تاریخی تنها در حاجی آباد و زیارت در منطقه حفاظت شده جهان نما شاهد سكونت دائم بوده ایم و آنچه امروز بعنوان روستای جهان نما از آن یاد می شود دهكده های ییلاقی پراكنده كفشگیری محله و سعدآباد محله بوده اند.
این دكترای محیط زیست اضافه كرد: زیارت كه تكلیفش مشخص است و غده سرطانی منطقه حفاظت شده جهان نما در گرگان است و حاجی آباد هم مشكلی ایجاد نمی كند اما از سال ۱۳۸۴به بعد كه محیط زیست نظارت كافی در جهان نما نداشت به بهانه های مختلف به منابع طبیعی و محیط زیست منطقه دست اندازی شد و دست اندازی ها به صورت ساخت وساز خودش را نشان داد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: یكسری افراد سودجو كه بطور قطع مسؤلان دولتی هم در جمع آنها هستند تلاش دارند همان كاری را كه در درازنو و زیارت كردند در جهان نما انجام دهند اما محیط زیست باید مقاومت كند.
دربیكی اظهار داشت: در دهه اخیر دوستانی كه منافع شان ایجاب می كند در جهان نما حیاط خلوت داشته باشند، دنبال دریافت كد روستایی برای این منطقه ییلاقی بودند كه متاسفانه با نفوذ به وزارت كشور برای منطقه ای كه خانوار ثابت ندارد كد روستایی دریافت كرده و طرح هادی تعریف كردند اینجا اداره كل محیط زیست گلستان كوتاهی كرد اما الان محیط زیست باید محكم بایستد و طبق قانون حق با محیط زیست است و به هیچ عنوان نباید طبق قانون اجازه برق رسانی به مستثنیات را بدهد.
وی تصریح كرد: برق رسانی به جهان نما توجیه فنی و اقتصادی ندارد و برق رسانی به آن شو تبلیغاتی و سوء استفاده از بیت المال و منابع ملی است برای عده ای كه می خواهند چند ماهی در مناطق ییلاقی خوشگذرانی كنند؛ بحث خدمت رسانی به مردم نیست بلكه می خواهند بلایی را كه بر سر زیارت و دهها منطقه ییلاقی در گلستان آورده اند در جهان نما تكرار كنند.
تأمین زیرساخت ها در جهان نما كه به بام گلستان مشهور است نه تنها توجیه فنی و اقتصادی ندارد و محیط زیست باید مانع اجرای آن شود بلكه به قول كارشناسان محیط زیست بهانه ای برای دست اندازی به منابع طبیعی و محیط زیست منطقه است و قابل پیگیری از جانب دستگاه های نظارتی است.

1398/05/28
15:40:37
5.0 / 5
4290
تگهای خبر: آب , باد , جنگل , حفاظ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل