گل پیچ GolPich
سنگ های نفتی كه خوراك ماهی ها می شوند؛

پیشروی آلودگی های نفتی در خلیج فارس

پیشروی آلودگی های نفتی در خلیج فارس گل پیچ: از دهه سوم شهریورماه وقوع آلودگی نفتی و ریزش نفت به دریا در حوالی جزیره خارگ در اثر نشتی خطوط لوله نفتی صورت گرفت كه آلودگی ناشی از این لكه ها به سواحل گناوه، ریگ تا قلعه سفید پیشروی كرد كه سطح گسترده ای از سواحل خلیج فارس را در بر می گیرد.


به گزارش گل پیچ به نقل از ایسنا، این لكه های نفتی گسترش یافته و در سطح و زیر آب شناور شده اند. با گذشت زمان ضخامت این لایه های نفتی بیشتر شده و به اكوسیستم دریا نفوذ می كند. آلودگی های سطحی و عمقی زیادی در سطح خلیج فارس وجود دارد كه با باقی ماندن در دریا دیگر جزیی از این اكوسیستم شده و به صورتی با محیط عجین شده اند.
طبق اطلاعات دریافتی از منابع محلی و كارشناسان لایه سیاهی اطراف جزیره خارگ به وجود آمد و در هفته آخر شهریور و بعد از گسترش آلودگی، بخش بزرگی از خلیج فارس درگیر این پدیده شده است كه شاید نتوان برای آن چاره فوری پیدا كرد اما با به كار بردن تدابیری می توان از وقوع اتفاقات این چنینی در آینده پیشگیری كرد.
نفت هایی كه به دریا ریخته می شود
احسان گلستانی، رئیس اداره ایمنی و حفاظت دریایی اداره كل بنادر و دریانوردی استان بوشهر در گفت و گو با ایسنا درباب آخرین وضعیت لكه های نفتی در خلیج فارس عنوان كرد: در ساحل و نقاطی كه پلاژ هست امنكان پاكسازی وجود دارد اما در نقاطی كه سنگ است كار سخت می شود. هم اكنون دو حالت وجود دارد، یا با استفاده از دستگاه شستشوی فشار قوی برای جدا كردن نفت با امكان جمع آوری آن و یا با استفاده از بوم جاذب مبادرت به برداشتن لكه های نفتی می شود كه پَد جاذب با جذب لكه ها از پیشروی آن جلوگیری می كند.
وی اضافه كرد: با این وجود در سراسر ساحل امكان این كار وجود ندارد، و لكه های نفت نیز با این دستگاه ها بطور كامل جدا نمی گردد. پس روش دیگری كه به كار می رود استفاده از مواد خورنده بیولوژیك است، اما به سبب گران بودن آن و اینكه ساحل در معرض استفاده مردم است نباید كل ساحل را با آن شستشو داد. خورنده مواد نفتی به شكل مایع در مخزن ریخته می شود و برای شستشوی نفت در مناطق آلوده استفاده می شود كه تركیب هیدروكربنی نفت را شكسته و به دی اكسید كربن و آب تبدیل می كند كه ضرری برای موجودات ندارد.

این مسئول اشاره كرد: در برخی از قسمت های ساحل امكان این كار وجود ندارد، برای نمونه لابلای سنگ هایی كه در فرودگاه خارگ ریخته شده پر از نفت می باشد و شما نمی توانید هیچ دسترسی به آن داشته باشید، و یا در اسكله های فلات قاره و شركت نفت سنگ ها روی هم ریخته است كه اگر نفت لابلای این سنگ ها نفوذ كند دیگر امكان پاكسازی آن وجود ندارد و در صورت جدا شدن آن نیز به دریا ریخته می شود.
رئیس اداره ایمنی و حفاظت دریایی استان بوشهر اشاره كرد: ما اعلام كردیم و نامه زدیم كه عملیات پاكسازی ادامه یابد. به بخشداری خارگ هم نامه فرستادیم كه این داستان تمام نشود. اما همچنان نفت های شناور روی ساحل غلطیده و با سنگ تركیب شده و به سنگ نفت (قیر) تبدیل می شود. در این شرایط یا باید سنگ تراشیده شود كه دشوار است و یا اینكه مجسمه سازی صورت گیرد كه نیاز به نیروی زیادی دارد.
تبخیر مواد نفتی و تبدیل به گلوله های قیری
احسان گلستانی اشاره كرد: من در مصاحبه رادیویی هم اعلام كردم كاری كه باید در ابتدا انجام میشد این بود كه می تواند خیلی كمك نماید به محض به وجود آمدن نشتی سریعا اقدام گردد. بوم ساخته و جمع آوری حداكثری صورت گیرد، و اگر زمان اطلاع رسانی و اقدام عقب بیفتد نفتی كه جمع نشده و لایه نفتی به ضخامت ۴ یا ۵ سانتی متر بطور متمركز بر روی آب شناور است آغاز به گسترش و پهن شدن كرده و می بینید لایه ای كه در یك مایل بود، یك دفعه ۳۰۰ كیلومتر مربع را با لایه یك میكرونی آلوده می كند كه ماهواره این را نشان داده است و دیگر قابل جمع آوری نیست. چون وسعت زیاد است و دستگاهی وجود ندارد كه این كار را انجام دهد، علاوه بر این با گذشت زمان مواد نفتی تبخیر شده و در مجاورت آب حالت اَرده مانند پیدا می كند كه دیگر دستگاه ها قدرت مكندگی آنرا از دست می دهند.

وی افزود: در مراحل بعدی مواد نفتی در مجاورت گرمایی چون منطقه ما تبخیر و به تاربال یا گلوله های قیری تبدیل می شود، كه یا در كف دریا می نشیند و امكان هیچ كاری نیست. و اگر در روی دریا نیز باشد كه یا از لابلای سنگ ها بیرون آمده و یا در عمق ۳۰ سانتیمتری شناور و نیمه شناور بوده و در اثر موج ها و جریان و تلاطم آب حركت می كنند، البته اگر به كف نچسبیده باشند.
نیاز به بهسازی تاسیسات میادین نفتی
رئیس ایمنی و حفاظت دریایی اداره كل بنادر و دریانوردی بوشهر اشاره كرد: هم اكنون تصاویر ماهواره ای هیچ آلودگی در دریا را نشان نمی دهد و نفتی در دریا نیست بلكه به ساحل و یا كف دریا نشسته اند.
گلستانی اشاره كرد: این مساله تلنگری شد تا درخواست تجهیزات بیشتری برای مقابله با شرایط بحرانی داشته باشیم و توانایی خودرا بالا ببریم. ضمن اینكه تاسیسات نفتی نیاز به تجهیزات مقابله با آلودگی متناسب با ریسك دارند و مقرر است بازرسی هایی هم برای پیگیری و رسیدگی به این مساله صورت گیرد.
از نگاهی دیگر سنگ های نفتی به وجود آمده در سواحل دریا می تواند در دسترس آبزیان و ماهی ها قرار گرفته و در اثر نوك زدن به سنگ های آلوده و تغذیه از آن، وارد زنجیره ی غذایی می شود كه این تنها یكی از اثرات منفی و عوارض آلودگی ها است كه به سلامت انسان ها نیز ارتباط پیدا می كند. رشد موجودات در زیستگاه های آلوده مناطق درگیر آلودگی و از بین رفتن مرجان ها نیز از دیگر لطمه های وقوع آلودگی ها است.


به گفته رئیس اداره ایمنی و حفاظت دریایی استان بوشهر آلودگی های نفتی در خلیج فارس معمولا اتفاق می افتد و پاكسازی نیز صورت می گیرد؛ در واقع مواد نفتی در محیط ماندگار شده اند.
گلستانی قبل از این نیز به ایسنا گفته بود كه علّت عمده آلودگی ها در محدوده حوالی خارگ و فراساحل این جزیره از خطوط لوله و تاسیسات میادین نفتی این منطقه است كه به صورت مكرر رخ می دهد و نیاز به بهسازی دارد.





منبع:

1398/07/20
15:07:56
5.0 / 5
4395
تگهای خبر: آب , آلودگی , باد , بحران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل