گل پیچ GolPich

غولی كه به سمت جنگل می دود

غولی كه به سمت جنگل می دود به گزارش گل پیچ پروژه نصب زباله سوز نوشهر از سال ۹۰ عنوان شد اما با وجود تمامی وعده وعیدهای مسئولان به دلایل مالی تا به امروز به بهره برداری نرسیده است این درحالی است كه ساخت همین زباله سوز در تهران چندین سال بعد از نوشهر مطرح شده و الان چهارمین سال فعالیت خویش را سپری می كند.


شهرهای شمالی كشور امروز با حجم بالای پسماند مواجهند كه به سبب سطح بالای آب های زیرزمینی امكان دفن آنها وجود ندارد.
زباله سوزی از روش های امحای پسماند است كه در ایران برای اولین بار مورد استفاده قرار می گیرد؛ نیروگاه زباله سوز ‏نوشهر یكی از ‏مهم ترین پروژه های ملی بوده كه با این روش برای اولین بار در دولت دهم در استان مازندران، مطرح و قرارداد این پروژه با مشاركت ‏یكی از شركت های معتبر چینی از سال ۹۰ بسته شد اما به سبب مشكلات ‏كمبود اعتبارات و مشكلات زیست محیطی تنها با ۲۰ درصد ‏پیشرفت فیزیكی راكد ماند تا اینكه بعد از مدت ها مشكلات ‏آن از نظر اعتباری و زیست محیطی، برطرف و از اسفند سال ۹۵ تابحال با ‏تزریق اعتبار، این پروژه ملی با سرعت ‏خوبی در حال اجراست.

این پروژه كه ظرفیت امحاء ۲۰۰ تن زباله را در طول روز دارد، از نوع پروژه های سرمایه گذاری و تكنولوژی ‎ PYROLYSIS ‎& GASIFICATION ‎ ‏ ‏است و این نیروگاه با استفاده از انرژی حرارتی حاصل از سوزاندن زباله و تبدیل آن به انرژی ‏الكتریكی به میزان ۲ مگاوات در ساعت برق ‏تولید می كند؛ سیستم فیلتراسیون گازهای خروجی این پروژه بر طبق ‏الزامات استاندارد‏ EPA ‎ بوده و هم اكنون پیشرفت خوبی دارد اما بنا به مشكلاتی با وجود قول هایی كه مسئولان دادند تابحال به بهره برداری نرسیده است. ‏
ساخت این پروژه به عهده شركت تدبیر و ‏توسعه سلامت( ‏ TTS ‏) كه بعنوان یك هلدینگ در اردیبهشت سال ۸۸ از چهار شركت ‏زیرمجموعه تشكیل شده و با هدف ‏فعالیت در زمینه های محیط زیست شامل مدیریت پسماند شهری، بیمارستانی و ساختمانی و انرژی های نو ‏تاسیس شده ‏است.
عملیات ساخت نیروگاه زباله سوز نوشهر در اردیبهشت ماه سال ۹۰ با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست وقت كلنگ زنی شد و با وجود اینكه از سفر مقام معظم رهبری دارای اعتبار شد اما به سبب عدم همكاری سازمان محیط زیست و ندادن مجوزهای لازم پروژه ای كه قرار بود یك ساله به بهره برداری برسد عملا به تعویق افتاد و تا سال ۹۵ تنها ۱۹ درصد پیشرفت فیرزیكی داشت.
شهردار وقت نوشهر در آبان ماه ۹۵ در گفت وگو با یكی از خبرگزاری ها توقف نیروگاه زباله سوز نوشهر را به سبب نداشتن نقدینگی عنوان كرده و گفته بود برای تكمیل آن نیاز به ۲۵ میلیارد تومان اعتبار است.
فرهاد بنی شیخ الاسلامی در همان زمان اعلام نموده بود كه این نیروگاه به سبب نداشتن مجوز زیست محیطی در دوره پیش دارای مشكلاتی بود و برای رفع این مشكل سه سال وقت گذاشته شد و سرانجام با انتخاب مشاور زیست محیطی مجوز زیست محیطی آن برطرف شد.
وی، اعتبار مورد نیاز برای تكمیل نیروگاه را ۲۵ میلیارد تومان اعلام نموده و گفته بود در صورت تأمین نقدینگی نیز، تكمیل نیروگاه زباله سوز نوشهر دو سال زمان می برد.
در همان زمان با پیگیری های علی شادمان، فرماندار وقت، شیخ الاسلامی شهردار وقت و هم امامی، سهامدار شركت TTS تا حد زیادی مشكلات برطرف شد و ساخت ابنیه پروژه با سرعت خوبی روبه جلو رفت.

* اعلام توقف پروژه نیروگاه در سال ۹۶
علی شادمان، فرماندار وقت نوشهر در سال ۹۶ در گفت وگو با یكی از خبرگزاری های استان گفته بود در زمستان پارسال شهردار اعلام نموده كه سازمان بازرسی توقف پروژه نیروگاه زباله سوز نوشهر را اعلام نموده در حالیكه ۱۹ درصد پیشرفت فیزیكی هم داشت اما با یك مذاكره تلفنی با مدیركل بازرسی استان این مشكل برطرف شد.
در همان زمان فرماندار وقت نوشهر درباره مخالفت برخی افراد با راه اندازی این نیروگاه به سبب آلوده كردن محیط زیست، گفته بود "برخی افراد برپایه ناآگاهی به محیط زیست فشار آورده بودند كه این نیروگاه آلوده كننده بوده و برای محیط زیست ضرر دارد اما در سفری كه مدیر محیط زیست شهرستان نوشهر به كشور چین داشت و از نزدیك چنین پروژه ای را دید و با عملكرد آن آشنا شد سبب شد تا وی قانع شود كه پروژه نیروگاه زباله سوز نوشهر خطرات زیست محیطی ندارد، بلكه در امتداد حفظ و حراست از محیطی زیست طبیعی و انسانی است."
بهروز امامی، سهامدار شركت تدبیر و توسعه و طرح تجارت سدید و طرف قرارداد با شركت چینی، در همان مصاحبه، نیروگاه زباله سوز نوشهر را یك پروژه عظیم ملی دانسته و گفته بود" این شركت به نمایندگی از شركت چینی است كه به صورت مشاركتی با طرف ایرانی قرارداد ۴۰ درصدی بسته و ۶۰ درصد منابع مالی هم مربوط به شهرداری نوشهر است. "
وی با اشاره به حضور مداوم و مؤثر فرماندار نوشهر و نقش وی در تسریع روند كار پروژه، گفته بود" از زمانی كه شادمان، مستقیماً وارد روش اجرای پروژه شده است پیشرفت فیزیكی این نیروگاه سرعت قابل ملاحظه ای یافته و از ۱۹ درصد پیشرفتی كه اسفند پارسال داشته به ۷۷درصد كنونی رسیده است."
امامی در همان مصاحبه اعلام نموده بود اگر مشكلی در منابع تولید نشود پروژه در ۲۲ بهمن سال ۹۶ به بهره برداری می رسد و بعد از روشن شدن كوره ها به مرور برق هم تولید و وارد مدار می گردد.
وی گفته بود "این نیروگاه یك فرآیند كامل بوده كه شیرابه آن هم تصفیه و هم ‏تفكیك می گردد و ‏مخلوط سوز است یعنی نیاز نیست زباله ها از هم تفكیك داده شوند، تنها خاكستر قابل استفاده از ‏فرآیند سوختن زباله باقی می ماند و از ‏نتیجه فرآیند هم برق تولید می گردد و خاكستری كه باقی می ماند بعد از دفن با ‏خاك هم می تواند برای كارخانه بلوك زنی مورد استفاده قرار ‏گیرد.‏

*وعده هایی كه اجرایی نشد!
اما علی نبیان معاون عمرانی وقت استانداری مازندران در سال ۹۵ در جلسه بررسی مشكلات شهری نوشهر اعلام نموده بود" نیروگاه زباله سوز نوشهر تا آخر سال ۹۶ تكمیل و به بهره برداری می رسد و اضافه كرده بود: "نیروگاه زباله سوز نوشهر از اولویت های سفر دولت به استان به حساب می آید و با استفاده از وزارت كشور و معاون توسعه و عمران پیگیر این مورد هستیم و در نهایت اعلام نموده بود: تا آخر سال ۹۶ نیروگاه زباله سوز نوشهر، تكمیل و به بهره برداری خواهد رسید.
محمد اسلامی استاندار وقت مازندران در تیر ماه سال ۹۷ در كارگروه مدیریت پسماند مازندران در ساری از افتتاح نیروگاه زباله سوز نوشهر در مهرماه سال جاری اطلاع داده و اظهار داشته بود: " بر اساس گزارش شهرداری ها نیروگاه زباله سوز نوشهر تا مهرماه و ساری هم تا آخر سال ۹۷ تكمیل می گردد. "
علی نبیان معاون عمرانی استاندار مازندران در تابستان سال ۹۷ اعلام نمود كه نیروگاه زباله سوز نوشهر با عنایت به پیشرفت ۹۴ درصدی كه دارد تا آخر سال وارد مدار می گردد و تنها كف سازی ها و محوطه سازی آن باقیمانده است."
وی گفته بود" مشكل آبی این بخش هم ظرف حداكثر سه هفته آینده حل می گردد و عملیات خطوط انتقال برق هم تا ۹۰ درصد انجام شده است. همینطور تجهیزات این نیروگاه به صورت كامل وارد پروژه شده و تیم متخصص چینی در محل حاضر است اما به خاطر بالا بودن هزینه اقامت، امكان جایگزینی آنها با تكنسین های ایرانی وجود دارد و در نهایت با برنامه ریزی های انجام شده قول داد تا آخر سال این نیروگاه به بهره برداری برسد.
تاكنون برای این پروژه ملی ۸۵ میلیارد تومان هزینه شده و برای تكمیل شدن آن نیازمند ۲۰ میلیارد تومان اعتبار است.
پروژه راه اندازی كامل نیروگاه ۲۰۰ تنی زباله سوز به متراژ ۱۱ هزار مترمربع زیربنا و ۱۲ هزار مترمربع محوطه سازی شامل راه اندازی مخزن زباله به ارتفاع ۳۵ متر با اسكلت بتنی و سالن بویلرها، سوله های تفكیك و آموزش، دودكش بتنی به ارتفاع حدود ۶۵ متر طول و چندین سازه مرتبط دیگر است كه هنوز بهره برداری آن در هاله ای از ابهام مانده است.
به گزارش گل پیچ به نقل از ایسنا، تعدادی از خبرنگاران رسانه های مختلف نوشهر و چالوس، عضو شورای شهر نوشهر، روابط عمومی شهرداری و تعدادی از سمن های مردم نهاد زیست محیطی بازدیدی از نیروگاه زباله سوز تهران كه از سال ۹۳ شروع به كار كرده است داشته اند تا به صورت مستقیم در جریان فرآیند سوخت زباله در این نیروگاه قرار گیرند و بررسی نمایند كه مشكل اصلی نیروگاه نوشهر كه تابحال به بهره برداری نرسیده چیست؟

تشریح فرایند كار نیروگاه زباله سوز تهران
علی حبیبی پور، یكی از كارشناسان نیروگاه زباله سوز تهران در حاشیه این بازدید اظهار نمود: روزانه ۸۰۰۰ تن زباله وارد مجموعه آراد كوه تهران می گردد و تعداد ۱۰ خط تفكیك در این مجموعه وجود دارد كه به تفكیك زباله ها می پردازد. از این ۸۰۰۰ تن حدود ۳۴۰۰ تن شامل زباله پلاستیكی، منسوجات و موادی كه قابلیت سوختن دارند است.
وی ادامه داد: زباله ای كه وارد می گردد همان روز سوخته نمی گردد بلكه ۵ تا ۶ روز داخل پیت باقی می ماند تا رطوبت و شیرابه زباله ته نشین شود، آنچه كه شبیه آبكش دور مخزن قرار گرفته سبب می گردد شیرابه از دور خارج و وارد سیستم تصفیه شود.
كارشناس نیروگاه زباله سوز تهران با اشاره به اینكه زباله ها در كوره اول ۸۵۰ درجه سانتیگراد حرارت می دیده و می سوزند و در كوره دوم این حرارت به ۱۲۰۰ درجه می رسد، اشاره كرد: در این فرآیند نه سوخت كمكی و نه مشعل وجود دارد بلكه از خود زباله ها حرارت بوجود آمده و می سوزد و بعد از آن وارد بویلر می گردد در نتیجه این حرارت بخاری با ۴۰۰ درجه تولید خواهد شد كه در نهایت بخار برای تولید برق به توربین و ژنراتور منتقل می گردد.
وی افزود: در زمان سوختن زباله گازی تولید می شود، برای حل مشكل زیست محیطی آن استوانه ای تعبیه شده است كه در آن محلول آب و آهك تولیدی خود شركت قرار دارد كه با نازل بر سر راه گازها پاشیده می شود؛ همه این فرآیند از زمانی كه زباله ریخته می گردد و تا زمانی كه دود شده و بیرون می آید ۴۰ دقیقه طول می كشد.

روزانه ۲۰۰ تن زباله در نیروگاه تهران سوزانده می شود
حبیبی پور با اشاره به اینكه روزانه ۲۰۰ تن زباله در نیروگاه تهران سوزانده می شود، تصریح كرد: به ازای سوزاندن ۲۰۰ تن زباله ساعتی سه مگاوات برق تولید می شود؛ از ۲۰ بهمن ۹۳ كه این نیروگاه افتتاح شد تابحال ۱۹۱ هزار و ۵۳۹ تن زباله سوزانده شده و ۴۹ هزار و ۷۵۶ مگاوات برق هم تولید شده است.
وی با اشاره به اینكه ۵۵ پرسنل این نیروگاه در چهار شیفت كار می كنند و خط ها باید ۲۴ ساعته روشن باشند، اضافه كرد: تفكیك زباله در چنین نیروگاه هایی بسیار مهم می باشد و باید همه مردم از مبدا زباله های خویش را تفكیك كنند.
*شهرداری ها اطلاعات كافی از مدیریت پسماند ندارند
جواد نصیری، كارشناس پسماند و انرژی های نو در نشست با خبرنگارن و سازمان های مردم نهاد در حاشیه بازدید از نیروگاه زباله سوز تهران اظهار داشت: یكی از اشكالات ‏در حوزه مدیریت پسماند عدم اطلاعات كافی مردم در این حوزه ‏و حتی ناكافی بودن اطلاعات شهرداری ها است.‏ زباله تر كشور ما نسبت به سایر نقاط دنیا بیشتر است چون كه در دنیا مدیریت یك پارچه پسماند وجود دارد، یعنی از تولید تا ته خط مدیریت می گردد.
وی، یكی از خطرناك ترین دودهای دنیا را دود حاصل از سوختن زباله در فضای آزاد اعلام نمود و یادآورشد: پردازش و مراقبت های بعد از دفن زباله بسیار مهم می باشد.
وی با اشاره به اینكه زباله به هیچ عنوان طلای كثیف نیست، بلكه تنها یك معضل است كه مدیریت صحیح می تواند آنرا ‏به طلا تبدیل كند، ‏تصریح كرد: مدیریت یكپارچه پسماند این است كه ما همه سیستم ها را بتوانیم با هم و درست بچینیم، به خوبی زباله ها راجمع و به درستی امحا نماییم، چونكه اگر ‏خوب امحا نشود مشكل ساز خواهد بود.‏
این كارشناس پسماند و انرژی های نو با اشاره به اینكه كمپوستی كه این گونه در كشور اجرا می گردد برای شمال مناسب نمی باشد، اظهار نمود: در یكی از ‏چهار مرحله باید زباله ‏خشك شود، چونكه زباله جذب بالایی از آب دارد، ازاین رو باید در انتخاب سیستم دقت شود و با وضعیت ‏كنونی كمپوست، خطر انتشار بیماری زیاد است. روش كمپوست برای شمال مناسب نمی باشد و بهترین كار، بازیافت در مبدأ است كه ‏شهرداری ها باید در این حوزه از كارشناسان استفاده كنند.
نصیری اشاره كرد: نیروگاه های زباله سوز در اروپا هم طراحی و ایجاد می شود، اما شركت چینی مشابه آنرا با قیمت ‏مناسب تر اجرا می كند و ‏تنها سرمایه گذار در این بخش فعلاً به صورت عملی و اجرائی شركت ‏ T.T.S ‏ است. ‏

مدت ۵۰ سال است كه زباله ها در نوشهر انباشته شده است
بهروز امامی، سهامدار شركت مهندسی تدبیر توسعه سلامت TTS و طرح سدید هم در ادامه با اشاره به اینكه مدت ۵۰ سال است زباله ها در محل فعلی نوشهر انباشته شده است، اظهار نمود: اگر نگاه ما ملی باشد آن زباله ها باید پاكسازی شود ازاین رو طرحی مصوب و مجوز آن گرفته شد كه زباله های پیشین هم در سالنی جدا ساماندهی و سوزانده شود.
وی با اشاره به اینكه یكی از مزایای بزرگ نیروگاه نوشهر نسبت به تهران این است سالن جداگانه برای زباله های قدیمی و تصفیه شیرابه دارد، اضافه كرد: آبی كه خارج می گردد گرید ۲ بوده و برای كشاورزی مناسب می باشد.
سهامدار شركت مهندسی تدبیر توسعه سلامت TTS و طرح سدید با اشاره به موانع موجود جهت اتمام پروژه نیروگاه نوشهر بیان كرد: تامین آب موردنیاز نیروگاه، تامین برق اولیه و عدم حمایت در مشاركت مالی همچون علل تاخیر در افتتاح پروژه است. دولت باید در تامین كسری اعتبار لازم كه بیشتر از ۲۰۰میلیارد ریال است اهتمام ورزد تا متحمل هزینه های اضافی بیشتر از این نشویم.
امامی اظهار داشت: حدود ۱۰۰ درصد تجهیزات به محل پروژه، وارد و ۵۰ درصد تجهیزات نصب شده و حدود ۹۴ درصد از عملیات بخش ابنیه انجام شده و ۱۰ میلیارد تومان جهت تكمیل بخش ابنیه مورد نیاز است.
نماینده شركت سرمایه گذار در نیروگاه های نوشهر، ساری، رشت و تهران با اشاره به اینكه با مشكل نقدینگی و اعتبار در روند ساخت نیروگاه های زباله سوز نوشهر و ساری روبه رو هستیم، اظهار نمود: پروژه نیروگاه زباله سوز نوشهر در سال ۹۰ آغاز و در سال ۹۵ ارزیابی زیست محیطی آن دریافت شد.
امامی با تاكید بر اینكه همه تلاش ما در نوشهر این است تا با راه اندازی نیروگاه زباله سوز، معضل زباله های این شهرستان برطرف شود، اضافه كرد: تلاش داشتیم تا نیروگاه زباله سوز را برای دهه فجر افتتاح و به بهره برداری برسانیم اما وقتی پول نیست تا قسمتی از ابنیه اجرا شود چه باید كرد.

*كمبود بودجه معضل اصلی بهره برداری نشدن از نیروگاه زباله سوز نوشهر
وی اشاره كرد: راه اندازی نیروگاه زباله سوز تهران بعد از نیروگاه زباله سوز ساری و نوشهر انجام شد و ساخت آن ظرف حدود ۲۷ ماهه به اتمام و به بهره برداری رسید و الان نزدیك به ۴ سال فعالیت دارد اما برای نوشهر حدود ۵ سال فقط دنبال مجوز زیست محیطی بودیم كه خوشبختانه تجارب نیروگاه زباله سوز تهران را برای نوشهر به كار بستیم اما معضل فعلی برای این پروژه فقط بحث مالی است.
نماینده شركت سرمایه گذار در نیروگاه های نوشهر، ساری، رشت و تهران اشاره كرد: نیروگاه زباله سوز نوشهر به مراتب پیشرفته تر، قوی تر، كامل تر و مدرن تر از نیروگاه زباله سوز تهران است و در سویی دیگر اساساً ساری نسبت به نوشهر و رشت هم نسبت به ساری همین گونه خواهد بود چون تجارب ها در پروژه بعدی به كار گرفته می گردد.
* ساخت ۹۷ درصد از ابنیه نیروگاه زباله سوز نوشهر تمام شده است
علی قضابانوئی، مشاور شهرداری نوشهر و ناظر بر پروژه نیروگاه زباله سوز در مورد پیشرفت فیزیكی این پروژه اظهار داشت: ۹۷ درصد از ابنیه نیروگاه زباله سوز تمام شده، همینطور تجهیزات بخش بویلرها ۹۵ درصد آن نصب گردید و اجرای حدود ۵ درصد پروژه مانده است. با تامین اعتبار لازم، انجام مابقی پروژه كار سختی نخواهد بود.
به گزارش گل پیچ به نقل از ایسنا، استان مازندران با جمعیت سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر روزانه ۲۰۰۰ تن پسماند شهری و ۱۰۰۰ تن پسماند روستایی را تولید می كند. سرانه تولید زباله شهری به ازای هر نفر حدودا یك كیلوگرم بوده و از این مقدار زباله تولیدی ۷۵ درصد تر و ۲۵ درصد خشك است.
گزارش از: سپیده پورشعبان، خبرنگار ایسنا



1397/09/26
15:01:29
5.0 / 5
5028
تگهای خبر: آب , استاندارد , بیماری , پاكسازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل