خطر بالقوه وقوع سیل مخرب در 11 حوضه آبخیز شمال تهران
به گزارش گل پیچ مدیر كل دفتر كنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری ضمن اشاره به اینكه شمال شهر تهران 11 حوضه سیل خیز مخرب دارد، اظهار داشت: بطور كلی بیش از 1200 شهر و روستا در ایران در معرض خطر سیل هستند.
ابوالقاسم حسین پور در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه تهران طی ۴۰ سال اخیر یکی از مخرب ترین سیل های کشور را در سال ۱۳۶۶ تجربه کرد، اظهار نمود: باتوجه به جمعیت تهران و از آنجایی که سیل شدید در پایتخت ایران مسبوق به سابقه است، اقدامات پیشگیرانه باید در دستور کار دستگاه های مختلف قرار گیرد. متاسفانه طی سالهای اخیر به سبب تغییرات اقلیم با افزایش شدت بارش ها و به تبع آن افزایش وقوع سیل در کشور مواجه بوده ایم. بدین جهت احتمال وقوع سیل های مخرب در حوضه های آبخیزی که مشرف به کانون های جمعیتی کشور هستند، بیشتر شده است.
وی در ادامه با اعلان اینکه سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور اجرای اقدامات آبخیزداری و کنترل سیل در حوضه های آبخیز مشرف به شهر تهران را در اولویت خود قرار داده است، اشاره کرد: حتی دراین زمینه مکاتباتی با سازمان مدیریت بحران، استانداری و شهرداری تهران انجام شده است و طی هفته گذشته نشستی با محوریت پیش گیری از تشدید خسارات سیل در کلانشهر تهران انجام شد.
حسین پور با اشاره به اینکه وقوع سیل در تهران می تواند متفاوت با نقاط دیگر کشور باشد، توضیح داد: عواملی مانند شرایط حوضه های آبخیز در بالادست شهر تهران، شیب تند ارتفاعات مشرف به شهر، گسترش بیش از اندازه شهرنشینی و حذف عرصه های جذب روان آب در پایتخت، شرایط را برای تشدید سیل مهیا می کند بدین سبب نیاز است که به برنامه مدیریت سیلاب در تهران به شکل ویژه ای پرداخته شود.
سیل های تهران از نوع واریزه ای است
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری افزود: به سیلاب هایی که در تهران به وقوع می پیوندد سیلاب «واریزه ای» گفته می شود. شدت سیلاب های واریزه ای به قدری است که رسوبات و سنگ های درشتی را از بالادست با خود حمل می کنند. برای مثال تخته سنگی که در میدان تجریش وجود دارد حاصل سیلاب واریزه ای تهران در حوضه آبخیز دربند و گلاب دره است که نشانگر قدرت تخریبی سیل در حوضه های آبخیز تهران است.
تهران ۱۷ حوضه سیل خیز دارد
به گفته وی درمجموع ۱۷ حوضه آبخیز مشرف به شهر تهران با وسعت ۷۰ هزار هکتار وجود دارد که از این تعداد در ۱۱ حوضه آبخیز با وسعت ۵۰ هزار هکتار پتانسیل وقوع سیل های واریزه ای مخرب وجود دارد. عمده این حوضه های آبخیز در ارتفاعات شمال تهران همچون وردیج واریش، ولنجک، درکه، دربند، گلابدره، فرحزاد، کن و دارآباد واقع شده اند.
تقاضا از شهرداری تهران برای کنترل سیل در بالادست پایتخت
حسین پور در ادامه اشاره کرد: سازمان جنگل ها متناسب با منابع و امکانات دراختیار از سالهای گذشته تا حالا برنامه هایی را برای کنترل سیل در این حوضه های آبخیز در دستور کار داشته است اما به هر حال نیاز به اعتبارات بیشتر و همکاری سایر دستگاه ها است. ما برای اجرای طرح های ضروری کنترل سیل در تهران در فاز اول به ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز داریم همین طور از شهرداری تهران تقاضای مشارکت کرده ایم تا بتوانیم قبل از وقوع سیل در تهران در بالادست آنرا کنترل و از وارد شدن خسارت های جبران ناپذیر جلوگیری نماییم.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوان داری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با تاکید بر اینکه طرح آبخیزداری و کاهش مخاطرات سیل در کانون های جمعیتی کشور باید هرچه سریعتر به تصویب برسد، اظهار داشت: علاوه بر این امیدواریم در قانون بودجه سال آینده اعتبارات عملیات آبخیزداری و آبخوان داری تقویت و در برنامه هفتم توسعه نیز به شکل ویژه ای به این مساله پرداخته شود.
۱۲۰۰ شهر و روستا در ایران در معرض خطر سیل هستند
وی با اعلان اینکه ۴۰ میلیون هکتار از حوضه های آبخیز کشور مشرف به شهرها و مناطق مسکونی است و می توان اظهار داشت که بیش از ۱۲۰۰ شهر و روستا در ایران در معرض خطر سیل هستند، اظهار نمود: نیاز است که برای افزایش تاب آوری این نقاط در مواجهه با مخاطرات سیل اقدامات لازم صورت گیرد.
حسین پور در آخر با تاکید بر اینکه سازمان جنگل ها به تنهایی نمی تواند معضل سیل در کشور را حل کند، اظهار داشت: بطور قطع برای این مساله نیاز به مشارکت دستگاه های ذی ربط داریم. حریم رودخانه ها با نظارت مسئولان باید رعایت و معابر عبور سیلاب آزاد شود. توسعه کمربندهای سبز شهری، لایروبی مسیل ها و رودخانه ها و... همچون اقداماتی است که می توان در مدیریت و پیش گیری از سیل کمک نماید.
منبع: گل پیچ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب