گل پیچ GolPich
كلاف سردرگم مدیریت پسماندهای عفونی

ناگفته هایی در مورد موانع بی خطرسازی پسماندهای عفونی در اراك

ناگفته هایی در مورد موانع بی خطرسازی پسماندهای عفونی در اراك شهر اراک در سالهای اخیر با معضل جمع آوری و دفع پسماندهای عفونی دست به گریبان است و بعد از فراز و نشیب های فراوان هنوز این مسئله پا برجا است.



خبرگزاری مهر، گروه استانها - کورش دیباج: بارها و بارها درباره آن شنیده ایم، به قدری این مساله در اخبار، رسانه ها و شبکه های محلی منتشر و پخش شده است که مثل آلودگی هوا اراک بعنوان یک امر عادی تلقی می شود، نه عزمی دیده می شود نه وفاقی برای حل مشکل هر بار هم که موضوع را بعنوان رسانه از مسئولان امر پیگیری کرده ایم یا با عدم پاسخ گویی روبه رو شده ایم یا پاسخ شنیدیم: «این موضوع در حال بررسی است…».
موضوع، موضوع کم اهمیتی نیست ولی به سبب اینکه شفافیت و پاسخ گویی به رسانه ها در آن وجود ندارد امر عادی برای مردم شهر اراک تلقی شده است. موضوع، موضوع بی خطر سازی پسماندهای عفونی شهر اراک است، موضوع سلامت و حفظ جان مردم است ولی گویا این امر تبدیل به کلاف سردرگم شده است با هر نهاد و دستگاهی در این رابطه صحبت می نماییم همه عامل تمام اشتباهات و نقصان ها را شرکت دانش بنیان سورن آب که مسئولیت بی خطر سازی پسماندهای عفونی در شهر اراک را برعهده گرفته است، می دانند و بیش از هر دستگاه و نهاد دیگر سازمان نظام پزشکی استان مرکزی و شهر اراک به ناکارآمدی این شرکت و انجام ندادن تعهداتش اذعان دارد.

با توجه به اینکه سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در گزارش گل پیچ به نقل از مهر عنوان کرده بود «در صورت بهره برداری از سوله بی خطر سازی پسماندهای عفونی در ایام آتی، پسماندهای عفونی در اراک از هفته آتی بی خطر دفن می شوند.» ولی با گذشت یک هفته خبری از بی خطر سازی پسماندهای عفونی در اراک و دفن آن نشده است.
در مصاحبه تفصیلی با سینا همتی، سخنگوی شرکت دانش بنیان سورن آب از وی درباره علت طولانی شدن بی خطر سازی پسماندهای عفونی و مشکلات و موانع پیش روی این شرکت دانش بنیان باتوجه به سال تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها گفتگویی را انجام دادیم که در ادامه می خوانید.

چه شد که شرکت سورن آب بعنوان شرکت برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی در اراک انتخاب شد؟
شرکت دانش بنیان ایده گران سورن آب از سال ۱۳۹۳ فعالیت رسمی خودرا بعنوان یک مجموعه دانش بنیان در دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) شروع کرد، در حال ارائه خدمات دانش بنیان به سراسر کشور است. بهره گیری از توان علمی خود و نخبه های علمی دانشگاهی خود، تجارب متخصصان و اساتید دانشگاهی، این شرکت توانسته راهکارها و روش هایی را در حوزه محیط زیست ارائه نماید. همین طور این شرکت دارای چندین ثبت اختراع در حوزه های بهداشت و سلامت است.
عمده مدیران شرکت از لحاظ سنی قشر جوان هستند. بعد از بررسی های لازم، سازمان نظام پزشکی به نمایندگی از کارگروه مدیریت پسماند استان مکلف شد تا مناقصه ای در جهت شناسایی مجری طرح ساماندهی پسماندهای عفونی شهر اراک شناسایی و معرفی نماید که شرکت سورن آب توانست با رزومه و تخصصی که ارائه کرده بود بالاترین امتیاز را کسب کرده و در این مناقصه برنده شود ضمن اینکه بی خطر سازی پسماندهای عفونی نخستین فعالیت شرکت در این عرصه نیست و در شهرهایی همچون قزوین و مشهد این اقدام با موفقیت در حال انجام می باشد و شهر اراک سومین شهری است که بی خطر سازی پسماندهای عفونی مقرر است توسط این شرکت صورت گیرد.
مشکلات سر راه این شرکت برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی از کجا شروع شد؟
از سال ۹۸ که این شرکت در مناقصه برنده شد در کارگروه مدیریت پسماند استان مرکزی که متشکل از نمایندگان دستگاهی چون معاونت عمرانی استانداری مرکزی، دادستانی شهرستان اراک، سازمان نظام پزشکی استان، شورای شهر اراک و دانشگاه علوم پزشکی اراک بود، قرار بر این شد شرکت مکانی برای نصب تجهیزات و بی خطر سازی پسماندهای عفونی در نظر گیرد. شرکت در اسرع وقت مبادرت به این کار کرد و مکانی را برای بی خطر سازی سمت جاده تهران در نظر گرفت ولی اداره کل محیط زیست استان با استقرار این شرکت در مکان مورد نظر مخالفت کرد و عنوان نمود مکان بی خطر سازی پسماندهای عفونی باید نزدیک محل دفن این پسماندها باشد.

شهرداری اراک اسکلت نیمه کاره را بعنوان سوله تحویل داد
بیش از ۶ ماه طول کشید که شهرداری اراک سوله ای را برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی در اختیار شرکت قرار دهد
مجدد مساله مکان شرکت در کارگروه مدیریت پسماند استان عنوان شد و قرار شد شهرداری سوله ای را در اختیار این شرکت برای نصب تجهیزات بی خطر سازی قرار دهد ولی متأسفانه از زمان تصویب این مصوبه در کارگروه مدیریت پسماند بیش از ۶ ماه طول کشید که شهرداری سوله ای را در اختیار شرکت سورن آب قرار دهد.
سوله ای هم که شهرداری تحویل این شرکت داد، سوله نبود فقط اسکلت سوله بدون هیچیک از زیر ساخت های برق، گاز و غیره بود، با این وجود شرکت مبادرت به ساخت سوله کرد. ولی در زمانی تحویل این سوله به شرکت، مادام نظام پزشکی استان مرکزی عنوان می کرد که این شرکت به تعهداتش برای بی خطر سازی پسماند عفونی عمل نکرده است و بارها شرکت سورن آب در کارگروه پسماند عنوان می کرد این شرکت برای بی خطر سازی پسماند عفونی آماده است ولی به شرکت سوله تحویل دهند تا تجهیزاتش را نصب کند، بدون سوله و نصب تجهیزات چگونه انتظار دارید که شرکت به تعهداتش عمل کند.
با توجه به اینکه مدت زیادی از زمان تحویل سوله می گذرد چرا هنوز این شرکت مبادرت به بی خطر سازی پسماند عفونی نکرده است؟
در وهله اول این شرکت سوله ای کامل از شهرداری تحویل نگرفت فقط یک اسکلت نیمه کاره از سازمان پسماند شهرداری تحویل گرفت ضمن اینکه سازمان پسماند شهرداری اراک ۱۵ بهمن سال قبل سوله را تحویل گرفت ولی شرکت از فردای همان روز ۱۶ بهمن ماه مبادرت به تکمیل سوله کرد و با اهمیت تر از همه این مباحث مکانی که برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی در اختیار شرکت قرار دادند فاقد زیر ساخت های لازم برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی است که این زیر ساخت ها همچون برق و گاز است که کلیه دستگاه و تجهیزات بی خطر سازی پسماند عفونی با برق و گاز کار می کند و تا زمانی که این زیر ساخت ها فراهم نباشد، دستگاهها هم که نصب شوند باز هم نمی توان بی خطر سازی پسماندهای عفونی را انجام داد.
زیر ساخت هایی همچون انشعاب برق و گاز برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی هنوز فراهم نیست
با وجود مساعدت شهرداری و معاونت عمرانی استانداری، متأسفانه تا به امروز مساله انشعاب برق و گاز سوله بی خطر سازی پسماند عفونی حل نشده است و تجهیزات این شرکت در ۲۰ اردیبشهت سال جاری بطور کامل نصب می شود و اگر مشکل برق و گاز حل شود این شرکت در بیستم اردیبهشت ماه حتی زودتر مبادرت به بی خطر سازی پسماندهای عفونی می کند.

سازمان نظام پزشکی مدعی است که شرکت در خرید تجهیزات بی خطر سازی پسماند عفونی تعلل کرده است، توضیحتان در این رابطه چیست؟
سازمان نظام پزشکی باوجود آگاهی از مشکلات، انتظارات غیر واقعی از این شرکت داشت
خیر، شرکت سورن آب هیچ تعللی در خرید تجهیزات نکرده است و حتی تجهیزات را پیش از تحویل سوله خریداری نموده است بعنوان مثال شرکت در ابتدای سال ۹۹ دستگاه بویلر (دیگ بخار) را از شرکت ماشین سازی اراک پیش از تحویل سوله خریداری کرد و حتی اعضای شورای شهر، کارشناسان محترم محیط زیست و مرکز بهداشت از دیگ بخار در انبار ماشین سازی بازدید کردند.
در رابطه با دستگاه اتوکلاو چه توضیحی دارید، گویا بتازگی این دستگاه خریداری شده است؟
خیر، دستگاه اتوکلاو به سبب اینکه دانش فنی و ساخت آن با دیگ بخار فرق داشت، شرکت این دستگاه را از شهر آمل خریداری کرد ولی به سبب اینکه سوله ای تحویل شرکت نبود و زمان تحویل فقط اسکله ای از سوله بود نمی توانستیم دستگاه اتوکلاو که با برق کار می کرد بدون هیچ محافظی در محوطه باز قرار دهیم برای اینکه با کمترین باران و رطوبتی این دستگاه خراب می شود ولی متأسفانه سازمان نظام پزشکی در جلسات گوناگون عنوان می کرد که شرکت سورن آب دستگاه اتوکلاو ندارد و وقتی شرکت به آنها توضیح می داد که دستگاه خریداری شده است، عنوان می کرد باید دستگاه جلوی درب شرکت گذاشته شود تا ما از آن بازدید به عمل آوریم که عملاً این درخواست امکان پذیر نبود برای اینکه در فضای باز و بدون محافظ خراب می شد.

وقتی سوله تکمیل شد و قرار بود دستگاه اتوکلاو از آمل به اراک آورده شود همزمان با تصمیم ستاد ملی کرونا در روزهای نوروز شد که اجازه رفت آمد رفت آمد هیچ ماشین غیر بومی در شهرهای دیگر صادر نمی شد به همین علت شرکت مجبور شد پس از تعطیلات نوروز دستگاه را از آمل وارد استان مرکزی و شهر اراک کند.
رئیس سازمان نظام پزشکی در مصاحبه ای با یکی از رسانه های استان عنوان کرده که این شرکت از رانت استفاده می نماید و پشتیبانی باردیگر برای ماندن آن در اراک و سپردن کار به این پیمانکار در کار است، در این رابطه چه توضیحی دارید؟
واقعیت این است که شرکت سورن آب با نظام پزشکی هیچ مشکلی ندارد و بعید می دانم نظام پزشکی هم با این شرکت مشکل داشته باشد بیشتر بحث سو تفاهم است ولی استفاده از واژه بحث رانت درست نیست واقعاً نمی دانم قضیه رانت از کجا می آید و اصلاً چنین موردی حقیقت ندارد، هر فردی که دغدغه محیط زیست داشته باشد به خصوص در پاندمی کرونا که تولید پسماندهای عفونی زیاد شده است، مایل است اقدامی برای بی خطر سازی پسماندهای عفونی انجام دهد و به جرأت می توان گفت رانتی وجود ندارد و اگر رانتی بود مناقصه ای برگزار نمی شد. پیش از انجام مناقصه بیش از ۶ ماه بررسی شرکتها زمان برده و نظام پزشکی هم خود بررسی های لازم را انجام داده است. استفاده از واژه رانت توهین به این شرکت نیست و توهین به کارگروه مدیریت پسماند است.
استفاده از واژه رانت توسط رئیس سازمان نظام پزشکی استان توهین به کارگروه مدیریت پسماند است
کاش جلسات کارگروه یک دفعه علنی با حضور رسانه ها برگزار بشود تا متوجه شوید مشکل بی خطر سازی پسماندهای عفونی از کجا است سازمان نظام پزشکی بارها در این کارگروه عنوان نمود که این شرکت به تعهداتش عمل نکرده است و چرا شرکت بی خطرسازی پسماندهای عفونی را شروع نمی کند ما در پاسخ بارها عنوان کردیم وقتی سوله ای نباشد چگونه انتظار می توان داشت بی خطر سازی پسماند صورت گیرد.
شرکت سورن آب چقدر برای پروژه بی خطر سازی پسماندهای عفونی در اراک سرمایه گزاری نموده است؟
مبلغ دقیق آنرا نمی توان گفت ولی بالای ۳ میلیارد تومان هزینه و سرمایه گذاری صورت گرفته است.
این پرسش مطرح می شود باتوجه به جوان بودن اعضا این همه حجم سرمایه از کجا آمده است؟
در بحث سرمایه گذاری هیئت مدیره این شرکت تصمیم می گیرد و طبق روند مالی خاصی پیش می رود ضمن اینکه این شرکت دارای بیش از ۵ ثبت اختراع است. همین طور تولید کننده دستگاه های ضد عفونی است. این شرکت با نهادهای بین المللی مثل سازمان ملل به ویژه در اپیدمی کرونا همکاری می کند. اصل و ریشه شرکت های دانش بنیان، استخراج ثروت از علم و دانش فنی است.
به نظرتان این حجم از سرمایه گذاری برای بی خطر سازی پسماند عفونی در اراک توجیه اقتصادی برای شرکت دانش بنیان سورن آب دارد؟
این شرکت به بی خطرسازی پسماند عفونی در اراک، نگاه اقتصادی کامل نداشته است بلکه برمبنای دغدغه محیط زیستی و دانش بنیان خود به دنبال انجام این اقدام است در حقیقت اولویت اول شرکت بحث سود اقتصادی نبوده است اما بطور قطع به بازگشت سرمایه نیز فکر می نماییم.
هم حالا پسماندهای عفونی در شهر اراک چگونه جمع آوری می شوند؟
در مصوبه کارگروه مدیریت پسماند استان ۲ حالت بهوجود آمد یک سری بیمارستان ها هستند که خودشان مجهز به دستگاه اتوکلاو هستند یک سری مراکز پزشکی شامل مطب ها و آزمایشگاه ها هستند که موظف می باشند با شرکت سورن آب همکاری و قرارداد داشته باشند. شرکت اکنون پسماندهای عفونی را جمع آوری می کند و طبق قانون به همان روشی که پسماندهای جمع آوری می شدند صورت می گیرد ولی این با نظم بیشتر، ناوگان بهتری، سیستم متفاوت تر، نظارت بهتر و جمع آوری منظمی پسماندهای عفونی در اراک جمع آوری می شوند که بعد از شروع کار دستگاهها، مبادرت به بی خطر سازی هم می شود.

پسماند عفونی اگر وارد زباله های شهری شود یعنی وارد سطل های و مخازن شهری بشود تبعات ناگوار بالایی دارد این شرکت با توجه به این که سه ناوگان دارد در حال کوشش برای جمع آوری پسماندهای عفونی است هر چند برخی مطب ها و آزمایشگاه کم لطفی کرده و پسماند عفونی خودرا تحویل این شرکت نمی دهند که متأسفانه ترغیب تعدادی از مطب ها و آزمایشگاه برای عدم تحویل پسماند عفونی از طرف سازمان نظام پزشکی صورت می گیرد.
رئیس نظام پزشکی عنوان کرده است که اگر شهرداری سوله برای استقرار تجهیزات را در اختیار نظام پزشکی قرار بدهد یک ماهه می توان کار را شروع کرد و از شر چنین شرکت هایی نجات یابیم، به نظرتان نظام پزشکی شرکت دیگر را بجای شما در نظر دارد؟
نمی توان چنین اتهامی به آنها وارد گرد ضمن اینکه نظام پزشکی اگر شرکتی را مد نظر داشت باید در زمان مناقصه معرفی می کرد. بی خطر سازی پسماندهای عفونی نیاز به دانش فنی و تجهیزات دارد و فکر نمی کنم نظام پزشکی به تنهایی بتواند مبادرت به انجام این کار بکند. از آنجایی که سیستم نظارت و اجرا متفاوت می باشد و سازمان محترم نظام پزشکی در کارگروه است و عضو سیستم نظارت، خود نمی تواند وارد اجرا شود. این یک کار تخصصی است.
سازمان نظام پزشکی اراک مطب ها و آزمایشگاه ها را ترغیب می کند که زباله های عفونی را تحویل شرکت ندهند
از مجموعه نظام پزشکی استان مرکزی انتظار می رود که شرکت سورن آب را بعنوان رقیب خود نبینند ما را بعنوان همکار ببینند، دید این شرکت سلامت محور و علمی است ولی متأسفانه نظام پزشکی در اثر سو تفاهماتی که پیش آمده فکر می کند ما در مقابل همدیگر هستیم اما واقعیت این است که ما به این قضیه به این شکل نگاه نمی نماییم.
مسئولین شرکت در جایی عنوان کرده اند تا زمانی که شهرداری قرارداد سوله را با این شرکت منعقد نکنند، مبادرت به بی خطر سازی پسماندهای عفونی نخواهند کرد، دلیل این درخواست چیست؟
شرکت به مجموعه استان همچون شهرداری اراک اعتماد کامل دارد و این درخواست گروکشی نیست ولی هر کار و پروژه ای باید بر طبق یک سری از چارچوب قانونی و اداری صورت گیرد تا در آینده از به وجود آمدن مشکلات حقوقی و غیره پیشگیری به عمل آید.
جمع آوری روزانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلو پسماند عفونی در شهر اراک
با توجه به اینکه شرکت سوله را نیمه کار از سازمان پسماند شهرداری تحویل گرفته و خود مبادرت به بازسازی آن کرده است نیاز است قرار دادی با لحاظ کردن این اقدام در نظر گرفته و مبلغی را بابت اجاره در قرارداد ذکر کنند.
قرار داد سوله چند ساله بسته می شود؟
در مصوبه ای که کارگروه مدیریت پسماند مصوب کرده است قرار داد ۱۰ ساله باید منعقد شود.

روزانه چه حجم از پسماندهای عفونی در اراک توسط شرکت جمع آوری می شود؟
روزانه بامداد و پس از ظهر در مسیرهای مختلف مبادرت به جمع آوری پسماندهای عفونی در اراک می نماییم و روزانه بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ کیلو پسماند عفونی را در اراک جمع آوری می شود. اکنون از مجموع کل مطب ها و آزمایشگاه ها با بیش از ۳۶۰ مطب و مراکز درمانی از حدود ۷۰۰ مرکز، قرارداد داریم تا پسماندهای عفونی تولید شده آنان را جمع آوری نماییم.
علت عدم عقد قرارداد این تعداد مطب ها و مراکز درمانی چیست؟
علتش این است که متأسفانه اطلاع رسانی از طرف سازمان نظام پزشکی استان به آنان نشده است و علت دیگر هم این است مطب ها و مراکز درمانی عنوان می کنند نظام پزشکی استان به ما اعلام نموده است با این شرکت قرار داد نبندید.
نظام پزشکی در عدم عقد قراردادهای مطب ها و مراکز درمانی با شرکت سورن آب نقش دارد
حال این سوال مطرح است پزشکانی که از جانب سازمان نظام پزشکی از همکاری با این شرکت منع شده اند و پسماندی تحویل این شرکت نمی دهند و سازمان پسماند هم پسماندهای عفونی را جمع آوری نمی کند، تکلیف این پسماندها چه می شود.
نحوه محاسبه نرخ جمع آوری پسماند عفونی مطب ها چگونه است؟
خدماتی که شرکت سورن آب اکنون در بحث پسماندهای عفونی ارائه می دهد بدون بی خطر سازی، هزینه نیروی توزیع حمل، جمع آوری و لیبلینگ کیلویی چهار هزار و ۲۰۰ تومان است و نمی توانیم خارج از مصوبه کارگروه و چیزی که برای هزینه ها تعیین کرده است عمل بکنیم چیزی که مرکز دفن بابت هر کیلوگرم پسماند می گیرد، یک هزار و ۱۰۰ تومان است که فکر کنم اگر سازمان پسماند می خواست مبادرت به این کار کند مبلغی بیش از پنج هزار و ۵۰۰ تومان برای آن هزینه داشت. نرخی که اکنون ارائه شد مربوط به نرخ سال ۹۸ است و درحال حاضر افزایش قیمتی در جمع آوری پسماندهای عفونی صورت نگرفته است.
چه تعداد ناوگان و نیرو برای جمع آوری پسماندهای عفونی در اراک با شرکت سورن آب فعالیت می کنند؟
شرکت دارای سه ناوگان شامل کامیونت، نیسان و وانت است که در مجموع هشت نفر بعنوان راننده، نیروی جمع آوری و نیروی توزیع فعالیت می نمایند که مجموعاً با پرسنل اداری ۱۳ نفر اشتغال زایی انجام شده است.

1400/02/06
14:06:29
5.0 / 5
919
تگهای خبر: آب , آلودگی , باد , برند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل