گل پیچ GolPich
نامه تشكل های زیست محیطی اصفهان به رئیس جمهور؛

پروژه انتقال آب بن-بروجن از حوضه زاینده رود لغو شود

پروژه انتقال آب بن-بروجن از حوضه زاینده رود لغو شود تشکل های محیط زیستی استان اصفهان در نامه ای به رئیسی رییس جمهوری خواهان لغو انتقال آب بین حوضه ای از زاینده رود به بن- بروجن و تخصیص ندادن بودجه به این طرح در سال 1401 شدند.



به گزارش گل پیچ به نقل از مهر، ۱۱ تشکل محیط زیستی استان اصفهان ۳۰ آذرماه سال جاری در نامه ای به حجت الاسلام ابراهیم رئیسی رییس جمهوری، لغو پروژه انتقال آب بین حوضه ای از زاینده رود به کارون موسوم به طرح بن-بروجن و تخصیص ندادن بودجه به این طرح در سال ۱۴۰۱ شدند.
در نامه تشکل های محیط زیستی استان اصفهان همین طور به دو برابر شدن بودجه طرح انتقال آب بن- بروجن و در مقابل بودجه صفر احیای حوضه پرچالش زاینده رود در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ اشاره شده است.
در متن این نامه آمده است:
چنان که استحضار دارید، بیش از دو دهه است که مشکلات حوضه زاینده رود و تخصیص های بی وجه و غیرقانونی وزارت نیرو به شکل های مختلف به دولت، قوه قضائیه و قوه مقننه مرتباً گزارش شده است، ولی متأسفانه باوجود صحبت ها و وعده ها در خصوص رفع مشکلات و احیای زاینده رود، نه فقط شاهد اقدامات مؤثر نبوده ایم، بلکه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ که در تاریخ ۱۴۰۰/۰۹/۲۱ به مجلس ارائه شد، ملاحظه می شود که برای احیای زاینده رود، هیچ بودجه و سهمی منظور نشده است و حتی صد میلیارد تومان یعنی دو برابر قبل برای بن-بروجن طرح انتقال غیر قانونی آب بین حوضه ایی از زاینده رود بحرانی به بروجن واقع در حوضه کارون و استان چهارمحال و بختیاری اختصاص یافته است.
جناب رییس جمهور
طبق مصوبات شورای عالی آب، از سال ۱۳۹۲ هرگونه بارگذاری جدید بر حوضه زاینده رود ممنوع می باشد، پروژه بن-بروجن علاوه بر آنکه فاقد مجوزهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی است، بارگذاری جدید بر حوضه زاینده رود نیز شمرده می شود و چندین شکایت از این پروژه در قوه قضائیه موجود است. به طوریکه دیوان عالی کشور شکایت را به کمیسیون آب های زیرزمینی ارجاع داده و آن کمیسیون طرح را غیرقانونی دانسته و حکم توقف آنرا داده است. از جانب دیگر طبق مواد ۱۵۸ و ۱۵۹ قانون مدنی و قانون توزیع عادلانه آب، لازم است پیش از هرگونه برداشتی حقابه های محیط زیستی زاینده رود و تالاب گاوخونی و مردم پایین دست که حقابه داشته اند تامین شود و این حقابه ها اولویت قانونی، حقوقی و شرعی دارد.
جناب رییس جمهور
در شرایطی که به گواهی کارشناسان و مستندات علمی، حوضه زاینده رود و به خصوص شهر و میراث فرهنگی بی نظیر اصفهان و حوضه زاینده رود با مخاطرات مختلف و از آن جمله خطر هولناک فرونشست روبه رو است و جان و مال صدها هزار انسان در معرض خطر است و زیر ساخت ها و سرمایه های ملی با تهدید جدی روبه رو هستند، از جنابعالی بعنوان مدیر و مسئول ارشد اجرائی کشور تقاضا داریم، ضمن توجه و برنامه ریزی فوری برای احیای زاینده رود، انتقال آب بین حوضه ای از زاینده رود به بروجن را لغو و از هرگونه اقدام در این پروژه جلوگیری نموده و از اختصاص بودجه به آن خودداری شود.


به گزارش گل پیچ به نقل از مهر، عملیات اجرائی پروژه انتقال آب بن- بروجن از حوضه آبریز زاینده رود از سال ۱۳۹۱ شروع شد.
به گفته مسئولان استان چهارمحال و بختیاری بر طبق این طرح سالانه بیش از ۴۰ میلیون مترمکعب آب از حوضه آبریز زاینده رود با طی مسافتی به طول ۱۲۸ کیلومتر به حوضه آبریز کارون انتقال داده می شود.
مسئولان چهار محال و بختیاری، معتقدند در شرایطی که بیش از ۹۰ درصد منابع آب مصرفی این استان در بخش های شرب، صنعت و کشاورزی از منابع زیرزمینی برداشت می شود، بهره برداری از این طرح، آب شرب و بهداشتی بیش از نیمی از مردم در ۱۱ شهر و ۱۴ روستای در راه رودخانه را در این استان تامین خواهدنمود. خط لوله ای که از بن شروع می شود و شهرهای سامان، فرخشهر، سفیددشت، شهرکرد، فرادنبه و بروجن را سیراب می کند.

اما کشاورزان و مسئولان اصفهان با استناد به قانون و مصوبات شورای عالی آب در خصوص ممنوعیت هر گونه بارگذاری جدید بر حوضه زاینده رود و همین طور قرار داشتن شهرهای نامبرده در حوضه آبریز کارون بزرگ، از ابتدا با اجرای این طرح موافق نبودند و معتقدند اجرای این طرح توجیه فنی، زیست محیطی، اقتصادی و راندمان ندارد برای اینکه مقرر است آب از یک حوضه آبریز کم آب و پرتنش به حوضه کارون منتقل شود.

این پروژه نخستین بار در مسافرت رییس دولت نهم به چهارمحال و بختیاری در جلسه هیئت دولت بعنوان یک پروژه ملی تصویب گردید و در دولت دهم رسماً کار لوله گذاری شروع شد. دولت یازدهم نیز برای بار دوم در هیئت دولت همان مصوبه دولت نهم را تصویب کرد و معاون اول رییس جمهور وقت فاز دوم اجرای این پروژه را به بصورت ویدئو کنفرانس کلنگ زنی کرد.
بندهای «طرح ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود» نیز به شرح زیر است:
بند نخست: وزارت نیرو مکلف است نسبت به تأسیس واحد مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود اقدام نماید.
بند دوم: تشکیل شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود با حضور استانداران اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد و معاونان وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت و نمایندگان اصناف کشاورزی؛ وزارت نیرو مکلف شده است تا درمدت سه ماه نسبت به تشکیل این شورا اقدام نماید.
بند سوم: تعیین میزان حقابه ها، سهم آبه ها و صاحبان حق اشتراک و حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی توسط وزارت نیرو.
بند چهارم: ممنوعیت بارگذاری جدید بر منابع آب زاینده رود تا قبل از تعیین تکلیف در این حوضه.
بند پنجم: ساماندهی برداشت آب در استانهای اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری و جلوگیری از برداشت های بدون مجوز.
بند ششم: فراهم کردن تسهیلات لازم برای تغییر شیوه های آبیاری توسط وزارت جهاد کشاورزی در منطقه.
بند هفتم: تأسیس صندوق تامین خسارت خشکسالی در حوضه آبریز زاینده رود بر طبق این بند مصرف کنندگان بخش صنعت که در زمان خشکسالی بدون کاهش سهم خود آب دریافت می کنند باید خسارات کمبود آب سایر مصرف کنندگان حوضه را پرداخت کنند.
بند هشتم: انجام مطالعات تونل آبرسانی به اصفهان با عنوان طرح گلاب (انتقال آب) توسط وزارت نیرو.
بند نهم: وزارت نیرو باید در باره طرح انتقال آب بهشت آباد که تنها بمنظور تامین آب آشامیدنی طراحی شده است، بررسی دقیق انجام داده و ضمن ارزیابی زیست محیطی، طرح را به اجرا در آورد.


منبع:

1400/10/06
10:25:26
5.0 / 5
521
تگهای خبر: آب , باد , بحران , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل