گل پیچ GolPich
گزارش گل پیچ؛

استخراج طلای سیاه در کویر

استخراج طلای سیاه در کویر گل پیچ: پروژه لرزه نگاری سیلک برای عملیات اکتشاف منابع هیدروکربوری در محدوده کویر مرنجاب از شروع شهریور امسال شروع شده است.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها- ندا سپاهی: این روزها ماشین های وایبروسایز (لرزه ساز) شرکت ملی نفت ایران در تکاپوی استخراج طلای سیاه از دل کویر مرنجاب، راهی آران و بیدگل استان اصفهان شدند.
آنطور که شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) به نقل از مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران اعلام نموده است، پروژه لرزه نگاری دو بعدی سیلک برای عملیات اکتشاف منابع هیدروکربوری (منابع زیرزمینی نفت خام و گاز طبیعی) از آغاز شهریور ماه سالجاری در شمال شهر آران و بیدگل (محدوده طرح ایران مرکزی) در محدوده کویر مرنجاب به شروع به کار کرده است.
مدت زمان این پروژه ۱۶ ماه است و شرکت انرژی دانا کیش بعنوان پیمانکار این پروژه، برداشت ۱۵۰ کیلومتر داده های لرزه نگاری دوبعدی روی لید چهارتاقی و ۴۰۰ کیلومتر داده های لرزه نگاری سه بعدی روی تاقدیس سیلک را انجام خواهد داد.

بر اساس گزارش شانا، حوضه رسوبی ایران مرکزی، وسیع ترین حوضه رسوبی کشور و همچون مناطقی است که مستعد اکتشاف هیدروکربن بوده و از دیرباز توجه مطالعات اکتشافی را به خود جلب کرده است. از همین رو چاه شماره یک سیلک روی یک ساختار ژئوفیزیکی در سال ۱۳۸۸ از طرف شرکت دولتی نفت تایلند (PTTEP) در منطقه شمال آران و بیدگل، حفاری شد و با عنایت به وجود گاز و میعانات گازی در بخش بالایی سازند قم شروع به کار کرد که البته با وجود گسل های پرشمار در سازند قرمز بالایی و ضخامت زیاد بخش تبخیری قاعده این سازند، مشکلات زیادی در حین حفاری این چاه به وجود آمد.
از این رو پروژه لرزه نگاری «سیلک» با ترسیم هندسه دقیق ساختمان و الگوی گسل ها، بعد از برداشت سه بعدی و مشخص کردن دقیق محل حفاری چاه شماره ۲ شروع به کار کرده و اهداف اکتشافی این پروژه شامل تهیه نقشه عمقی از سازند قرمز بالایی، سازند قم و در صورت امکان سطح پی سنگ ائوسن (شکل هندسی، الگوی گسل و شکستگی ها) در ساختمان سیلک، مطالعات ژئوفیزیک مخزن یکپارچه در تاقدیس های آران و سیلک و بررسی بستگی ساختاری لید چهارتاقی در جریان اجرا محقق خواهد گردید.
به گزارش گل پیچ به نقل از مهر، فوران نفت از چاه شماره یک منطقه آران و بیدگل در سال ۱۳۸۲ پس از ۵۰ سال از آخرین اکتشاف در منطقه ایران مرکزی، سبب شد تا عملیات لرزه نگاری سه بعدی آران و بیدگل و خطوط دو بعدی در ۱۸۵ کیلومتر مربع در سال ۱۳۸۳ توسط شرکت BGP و زیر نظر شرکت سایت اوپک چین صورت گیرد اما این پروژه طی چندین سال متوقف ماند.
اما بازگشت ماشین های لرزه نگار و از سرگیری عملیات اکتشافی در کویر مرنجاب که قسمتی از پهنه ۲۷۱ هزار هکتاری پناهگاه حیات وحش یخاب است، به نگرانی ها درباب دست اندازی به این منطقه بی نظیر دامن زده است.

کارشناسان تنوع زیستی پناهگاه حیات وحش یخاب را به علت وجود گونه های زیستی ارزشمند، انواع خزندگان نادر و گربه سانان و پرندگان کمیاب آفریقای کوچک ایران می نامند.
در همین پیوند سید عباس نگهبان رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آران و بیدگل درباب عملیات اکتشافی شرکت نفت ایران در کویر مرنجاب در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: طبق بررسی های ما هیچ گونه عملیات اکتشافی داخل پناهگاه حیات وحش یخاب صورت نگرفته است و هم اکنون هیچ تداخلی با پناهگاه ندارد.
وی ضمن اشاره به این که این اکتشافات سال ها پیش نیز در محدوده بین نوش آباد و کاشان نیز انجام شده بود، اضافه کرد: بعد از چندین سال باردیگر این پروژه اکتشافی در منطقه مطرح گردیده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آران و بیدگل تصریح کرد: در این پروژه اکتشافی یک نقطه را نیز قبلاً معرفی کرده بودند که داخل پناهگاه بود اما اداره کل محیط زیست اصفهان با آن مخالفت کرد.
در همین ارتباط حسین اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان نیز به خبرنگار مهر اظهار داشت که برمبنای بررسی های انجام شده عملیات اکتشافی در داخل پناهگاه یخاب نبوده و بعد از بررسی های بیشتر در این حوزه اطلاع رسانی خواهد شد.
کمتر از شش سال از ارتقای منطقه شکار ممنوع یخاب به پناهگاه حیات وحش می گذرد؛ منطقه شکار ممنوع یخاب در شهرستان آران و بیدگل در شمال شرق استان اصفهان ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ با هماهنگی های قانونی و مطالعات انجام شده و با تصویب شورایعالی حفاظت محیط زیست به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت اما این پهنه ۲۷۱ هزار هکتاری که سیمای طبیعی اش، جلوه ای از تلاقی کویر و کوهستان، چشمه های آب خنک، تپه ماسه های روان و جنگل است و از شمال با پارک ملی کویر و دریاچه نمک قم هم مرز است، در چهار دهه گذشته با معادن سنگ و خاک، کارخانجات صنعتی و چاله زباله ها احاطه شده است.

پیشتر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل برای تسهیل صدور مجوز برای طرج های گردشگری در کویر مرنجاب پیشنهاد جدا سازی این محدوده را در فرمانداری شهرستان مطرح کرده بود. پیشنهادی که البته درمورد آن تنها شورایعالی حفاظت محیط زیست می تواند تصمیم گیری کند.
اکنون با از سرگیری پروژه اکتشافات نفتی در کویر مرنجاب این سوال مطرح است که آیا دامنه این عملیات در آینده نه چندان دور به توسعه میدان نفتی و گازی در زون بکر و بی نظیر پناهگاه حیات وحش یخاب منجر خواهد شد؟!
تماس های خبرنگار مهر با شرکت انرژی دانا کیش برای جزییات بیشتری از این پروژه بی پاسخ ماند اما مسئول روابط عمومی این شرکت در پاسخی کوتاه تنها به این جمله بسنده کرد که بطور قطع ارزیابی زیست محیطی این پروژه انجام شده است.

1401/06/21
14:06:37
5.0 / 5
326
تگهای خبر: آب , باد , جنگل , حفاظ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
گل پیچ - GolPich
golpich.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل پیچ محفوظ است

گل پیچ

فروش دسته گل و سبد گل