تهدیدات كوهستان زاگرس
گل پیچ: كوهستان ها از حساس ترین و شكننده ترین اكوسیستم های كره زمین هستند كه با دارا بودن دامنه هایی با شیب تند تحمل چرای بیش از اندازه، شخم و قطع درختان را ندارند و با تهدیدات جدی روبه رو هستند.
به گزارش گل پیچ به نقل از ایسنا، در محدوده زاگرس مركزی تهدیدهایی مانند توسعه ناپایدار شهری و صنعتی، انجام پروژه های كلان عمرانی بدون ملاحظات محیط زیستی مانند سدسازی بی رویه، طرح های انتقال آب برای مصارف غیرشرب، جاده سازی غیراصولی، توسعه افسارگسیخته معادن، تغییر كاربری اراضی جنگلی و مرتعی، برداشت بی رویه از تولیدات تنوع زیستی وجود دارد و اگر شیوه های كنونی توسعه در منطقه تغییر نكند، دیری نخواهد پایید كه به دنبال از دست دادن توان اكولوژیكی در مقابل بهره برداری های ناپایدار حیات اجتماعی زاگرس به مخاطره جدی خواهد افتاد.
علل ریشه ای مشكلات زاگرس
فعالیت های توسعه ای در منطقه زاگرس مخرب و ناپایدارهستند. همینطور معیشت و كیفیت زندگی جوامع محلی در اولویت نیست و طبیعت در نظر گرفته نمی گردد. مجموع این عوامل علت های اصلی مشكلات زاگرس هستند كه می توان با اجرای راهكارهایی مانند اجرای پروژه های سبز و پایدار و در اولویت قرار دادن كیفیت زندگی و رفاه عمومی بخش عمده ای از این مشكلات را حل كرد.
طرح حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مركزی
با مشاركت دولت، برنامه عمران سازمان ملل متحد و صندوق جهانی محیط زیست در سال ۲۰۰۲ میلادی تعریف و اجرای آن در چهار استان چهارمحال و بختیاری، كهگیلویه و بویراحمد، فارس و اصفهان از سال ۲۰۰۵ میلادی شروع شد.
سازمان حفاظت محیط زیست با همكاری ارگان های مربوطه برنامه جامع و بلندمدت حفاظت و توسعه پایدار كوهستان زاگرس مركزی را تدوین كرد. این برنامه الگویی از اقدامات فرابخشی است كه در صورت موفقیت نتایج قابل اعتنای آن می تواند از برنامه ششم توسعه كشور به تمامی منطقه رویشی زاگرس تعمیم یابد.
بر اساس چارچوب راهبردها و برنامه اقدام حفاظت و توسعه پایدار كوهستان، زاگرس منطقه ای است منحصر به فرد و برخوردار از توسعه پایدار و متوازن به گونه ای كه كلیه ذینفعان و دست اندركاران مدیریت در آن مشاركت می كنند و با رعایت ظرفیت برد و تحمل طبیعت و چرخه حیات آب از مواهب كوهستان به صورت عادلانه بهره مند می شوند. هدف كلان این برنامه هم توسعه پایدار حفاظت از منابع طبیعی و زیستی در محدوده كوهستان زاگرس مركزی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب